menu icon

© Szakmai Tudakozó
1986-2023

Szeszfőzde és Takarmánybolt Szabadbattyán

Szakmai Tudakozó

8151 Szabadbattyán
Barátság út 52.

Hirdetés

Képek

hétfő-péntek

8:30 - 12:00

14:00 - 18:00

szombat

8:30 - 12:00

-

TÉRKÉP

 

 

Szabadbattyáni pálinkafőzde:

Szezonnyitás: Szeptember.

Főzőmestere: Sütő László
Címe: 8151 Szabadbattyán, Széchenyi utca 117.
Telefonszáma: (22) 364 208 ;
Mobil: (06 30) 76 88 554 ű

 

Főzetőknek: Néhány jó tanács

1.Penészes, rohadt, romlásnak indult gyümölcs erjesztésével ne foglalkozzunk,mert a pálinka dohos szagú és ízű lesz. Ez a hiba utólag már nem javítható!

2.Kerüljük az éretlen gyümölcs cefrézését, mert ebből csak kis mennyiségű és gyenge aromájú pálinka nyerhető .

3.A cefrézendő gyümölcsöt mossuk meg, mert a felületén lévő baktériumok hibás erjedést okoznak, a növényvédőszer maradványok pedig akadályozzák a cefre erjedését.

4.Különösen fontos a földről felszedett gyümölcs alapos mosása, mert a talajbaktériumok mérgező anyagot, akroleint termelnek. Az ilyen pálinka szúrós szaga, csípős íze, valamint mérgező hatása miatt nem fogyasztható!

5. Kajszi-,őszibarack és szilva magját távolítsuk el, mert ezek magbeléből erjedés közben mérgező cián-hidrogén szabadul fel. A ciános pálinka fogyasztása életveszélyes!

6. A cefre tároló edényeket használat előtt alaposan tisztítsuk ki. Ásványolajos, kátrányos, benzines vagy növényvédő-,vegyszerekkel szennyezett edények cefre tárolására nem használhatók. Ilyen cefre főzését a szeszfőzde vezetője ne vállalja.

7. A cefrét minden esetben oltsuk be sütőélesztővel. 100 liter cefréhez 20-50g élesztőt 2-3 liter langyos vízben iszapoljuk el és keverés közben öntsük a cefréhez .Ily módon tiszta és gyors erjedés érhető el.

8. Az erjedés ideje alatt a cefrét fertőzéstől, levegőtől védeni kell. E célra kiválóan alkalmas a cefre felszínére borított műanyag fólia.

9.Erjedés közben figyeljük a cefre hőmérsékletét. Legjobb eredmény 20-26 c hőmérsékleten vezetett erjesztéssel érhető el. Túlmelegedés esetén a tároló edény hidegvízes permetezéssel hűthető.

10. A főerjedés közben a cefre felszínén laza szerkezetű „ bunda „ képződik, melyben a fertőzést okozó baktériumok könnyen megtelepednek. Ezt elkerülhetjük, ha a „bundát”

naponta többször visszanyomjuk a folyadék felszíne alá. Ezt a műveletet akkor is célszerű elvégezni, ha a cefrét fóliával borítottuk be.

11. Az erjedés befejezését, vagyis a cefre leerjedését a következő jelenségekről ismerhetjük fel: megszűnik a cefre mozgása, és a gázképződés, csökken a cefre hőmérséklete, a cefrében már alkoholos íz érezhető.

12. A kierjedt cefre állás közben gyorsan fertőződik, alkoholtartalma pedig  párolgás következtében csökken. Ezért gondoskodjunk a kierjedt cefre mielőbbi lefőzéséről, vagy légmentes takarásáról.

13. A pálinkát mindig gondosan tisztított , szagmentes edénybe töltsük.

 

Rendelkezésre állunk:

Fejér megye.............

  • áru

    kiszállítás
  • bérfőzés

    -
  • kutya-macska eledel

    eladás
  • kutya-macska kellék

    eladás
  • pálinka

    főzés
  • pálinkafőzde

    -
  • PURINA

    -
  • SANO

    -
  • szeszfőzde

    -
  • szeszfőzés

    -
  • takarmány

    eladás
  • takarmány

    eladás kis és nagyker
  • UBM

    -

"A Szakmai Tudakozó mindenkinek megfelel!"